Válság a jövő Amerikájában

Sphere

Sphere

Edwards zárva

Nemzetközi mentőakció a világűrben

2023. január 22. - Blazy

                                                                                                   4.

 

Körülbelül ugyanakkor, a Las Cruces-i WESST negyedben megesettekkel egy időben a kaliforniai Morro Bayen az Assiciated Press 15-ös számú archívumában is tüzet regisztrált a tűzérzékelő. Az AP San Francisco-i központjában terrorista támadásként értékelik az esetet, majd miután a tüzet megfékezik, a hatóságok bejelentik, hogy „két halottat találtak. Mindkettő helyi alkalmazott volt”, valamint azt is, miszerint a szövetségi hatóságok hírzárlatot rendelnek el az ügyben. A hír az állami, valamint az országos médiában ez idő tájt kishírré zsugorodik, tekintve a Nellis-1 körüli kálváriákat, amelyek prioritást élveznek. Viszont a világűrbeli eseményekről sem sokat tudni ekkor, a Kentucky Black Mountain Irányító Központból sem érkezik semmilyen jellegű információ.

Este nyolc órakor a kaliforniai óceánparti régióban fekvő másodlagos űrrepülőtér, a Vandenberg légitámaszpont kerül a hírek fókuszába. A landolás utáni ünnepséget és programot lefújják, a Látogató Központ területéről a vendégeket eltávolítják, a sajtó képviselőit kitiltják, hivatkozva a helyi idő szerinti 19:10-kor elrendelt készenléti állapotra. A légierő körbezárja a létesítményt. A sajtó tudósítói a Lompocba vezető úton, a bázis északi oldalán, az északi bejárat torkolatában, a biztonsági sáv mögött rendezik be a főhadiszállásukat, ahonnan az épületek között valamennyire rálátni a 2/A Mobil Launch Platformra, ahol a Nellis-2 várakozik a kilövőállásban. Felmerül, hogy ezt a világűrben még nem járt űrrepülőgépet indítják mentőhajóként, hiszen annyit már tudni, hogy a Nellis-1 orbiter olyan balesetet szenvedett a világűrben, amely után nem képes visszatérni a felszínre. Este nyolc óra után 15 perccel mind inkább eluralkodik a médiában az a hír is, amely szerint „a Black Mountain Irányítás falai között is rendkívüli események zajlanak”, hiszen a hírtelevíziók onnan sem kapnak információkat.

Mellékhírként ugyanekkor bejelentik, hogy a nevadai Renoban robbantásos támadás zajlott le a városcentrumban található Harrah’s Hotel előtti parkolóban, mégis, ezzel a hírrel – noha kellően súlyosnak látszik – keveset foglalkoznak. Először vetődik fel, hogy a „rendkívüli események országos kapcsolódásúak”, majd ismét az űrrepülő program aznapi rejtélyesnek ható eseményei uralják el a médiát.

A Nellis-2 kilövőállása körül fokozott tevékenységekre figyelnek fel a tudósítók, láthatóan a platformot ellepik a légierő egységei: startra való készülődés egyértelmű jelei mutatkoznak. Fél órával 9 óra előtt a területet kivilágítják, biztossá válik a szándék: a parancsnokság kilövésre készül.

Öt perccel később – gyors egymásutánban – hírek röppennek fel, ami szerint a lezárt Vandenberg AFB-n egyértelműen fellövés készül, a kilövést a napkelte előtti órákra teszik a tudósítók. A légitámaszpont parancsnoksága nem reagál az újságírók megkeresésére, hírt nem továbbít ezt követően sem a médiának, ami után országszerte találgatások kezdődnek. A közösségi médiában kis idő alatt szorul ki szinte minden más a hírforgalomból, és egyesek azt is tudni vélik, amely szerint tudósítók kis csoportja – a dallasi WFAA kaliforniai televíziós újságírói – „fogságba estek” a bázis Látogató Központjának falai között.

Az SSTS-2 repülés nyilvános program-tervezetéből tudható az is, hogy a Nellis-2, az USA második számú, és újonc űrrepülőgépe az egész küldetés alatt mentőhajó funkcióval várakozott feltöltött állapotban a 2/A állványon, és hamarosan más jelei is mutatkoztak a hajnalban várható indításnak. Mérnökök, robotok és technikusok érkeztek, a platform körül óriási nyüzsgés támadt, ugyanakkor a parancsnokság – még jó ideig - semmilyen kommunikációt nem folytatott a külvilággal.

Amikor a médiában a továbbiakban is kishírként kezelt renoi robbanás és épülettűz körül vita bontakozott ki, hír érkezett Las Cruces városából, amely szerint a városi közszolgálati televízióban kitört tűz mögött is támadás áll. Egyes szemtanúk légi üldözést láttak a toronyház szomszédságában, nem azonosított kopterek részvételével, amely után a város központjában egy TR-2-es légi jármű le is zuhant. Az FBI lezárta a város centrumát.

Amikor a CNN hírt adott arról, hogy a nevadai Renoban a hotel közvetlen környékén feltűnt, majd csakhamar nyoma is veszett Gordon La Rue újságírónak, aki a Newsweek hetilap főszerkesztőjeként tartózkodott az azt megelőző órákban a városban egy rendezvényen, azt is közölték, hogy a férfi az egyik űrhajós, Helen La Rue asztrobiológus, a Nellis-1 utasa, a negyedik asztronauta édesapja, és igen nagy valószínűséggel a kaliforniai űrrepülőtérre tartott, ahol részt szándékozott venni az ünnepségen és fogadáson, amit a lánya tiszteletére is adtak volna. Mivel Reno városában légtérzárat rendeltek el, és a városból kivezető utakat is lezárták, az újságíró „minden bizonnyal ott ragadt, valahol a városcentrum környékén”, és elérhetetlenné vált. A CNN hírtelevízió kihangsúlyozta, hogy a férfit több szemtanú közvetlenül a robbanást megelőzően a szálloda bejáratánál, „vagy a parkolójában látta”.

Két perccel később a CNN közreadta, hogy a washingtoni Fehér Házban felébresztették az elnököt, aki hamarosan sajtótájékoztatót fog tartani, élő közvetítést a helyzetelemző teremből.

Pár perccel később a 2/A platformon robbanás-sorozat történik. Óriási tűzgolyó jelenik meg a bázis felett, „tűz és füst uralja a környéket”. A helyszín közelében tartózkodók egyöntetűen állítják, hogy a Neliis-2 űrrepülőgép semmisült meg a kilövőállással együtt. A légitámaszpont parancsnokságának sajtóosztálya semmilyen hírrel nem jelenik meg az online hírfalukon.

Kaliforniai idő szerint este 9 óra után 5 perccel az országos vezető hírtelevíziók szalagcímen bejelentették, hogy hamarosan kapcsolják a Fehér Házat, ahol „az elnök, Larry Hugh O’Brian nagy bejelentésre készül”.

9 óra után 7 perccel és 10 másodperccel a CNN csatornáján szuper plánban feltűnik az elnök arca, mialatt az élő bejelentkezés helyszíneként az alsó sorban a következő helyszínmegjelölés olvasható: WHITE HOUSE, SITUATION ROOM. Az elnök a kamerába tekint, majd váratlanul oldalra néz, és nagy levegőt vesz. Amikor ismét a kamerába hajol, és szóra nyitja a száját, a kép elfeketedik, a televíziókban és a Terrabrowseren közvetített képeken megszakad a kapcsolat a helyszínnel. Ugyanekkor a városi televíziók is elnémulnak, a televíziós műsorszolgáltatás az egész ország területén megakad, az interneteken a közösségi oldalak is elérhetetlenné válnak. Az 51 állam területén beköszöntő médiacsönd addig ismeretlen volt az amerikaiak számára, és most ez is elkövetkezik, először az amerikai történelemben…

 

Vége
   Folyt. köv.
Írta: Őzse Balázs 2023-ban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sphere.blog.hu/api/trackback/id/tr3818031850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása