Válság a jövő Amerikájában

Sphere

Sphere

A sötétség éjszakája

Részlet

2022. október 10. - Blazy
A sötétség éjszakája
   Részlet
Első nap
        Riasztás
...mozdulatlanul ült ülésében. Lassan teltek a percek és nem volt mit tenniük, amióta a fedélzeti mérnökkel visszatértek a belső raktérből, ahol megállapították, hogy a rakomány sértetlen. De Helennek és alighanem Carlanak is kétségei támadtak mégis, amikor a tartályokat vizsgálták. Carla elmondta a kapitánynak, amikor felhúzták magukat a repülési fedélzetre, miután lezárták az alsó fedélzeten a rakteret, hogy az alumínium hengerek mozdíthatatlanok, mintha odafagytak volna a sínekre. További vizsgálatra nem volt módjuk fény, és különösen áram hiányában. Carpenter parancsára annyiban hagyták az egészet, jelentve Black Mountainnak, hogy a hengerek felnyitása nélkül nem tudnak többet tenni, amire pedig nem kaptak végül parancsot. Most már nem volt biztos abban, hogy a mikroorganizmusok, a tizenkettő tenyészet ugyanolyan állapotban van, mint amikor az előző napon lefagyasztotta és vákuum alá helyezte azokat az ISS vegyes kísérletek laboratóriumának nevezett helyiségében. Ismét emlékezett és jól eső érzéssel töltötte el, ahogy boldog lett akkor, amikor az Európai Űrügynökség űrhajósa – Dr. Conrado Monti - egy hosszú űrsétával behozta a külső panelek alumínium felületéről, amikor tudatosult benne, hogy teljesül a kutatási programja és nagy lépést tesz afelé, hogy elismert biológus legyen végre az Államokban. Még egy kis ünnepséget is tartottak odaát az Űrállomás Destiny-2 kutatómoduljában, amikor a petri-csészéket csomagolták. Mint egy kellemes álmot élte át az elmúlt három hetet, amit az Űrállomáson tölthetett, élete eddigi legnagyobb kalandján.
Egy idő után magához tért és elborzadt a tudattól, hogy most élete eddigi legizgalmasabb és legkülönösebb mini-világából egyszerre, szinte átmenet nélkül a legfélelmetesebbe csöppent. A biztonságos visszatérés egy rémálom lett. Soha nem élt át még olyannyira ijesztő eseményeket, mint amilyeneket az elmúlt fél órában. A hajó rejtélyes módon lebénult és irányíthatatlanul közeledett spirális pályán a felső légkör felé. Egyiküket sem nyugtatta meg az alig öt perce érkezett üzenet a Földről, hogy rekord gyorsasággal feltöltik és indítják a Nellis-2-t, amely még soha sem járt a világűrben. Nem oldotta fel bennük a feszültséget, amikor a Capcom közölte velük, hogy a sebtében összeállított tervek szerint a hatodik és a hetedik körük között, valahol Grönland szigete felett átszállhatnak a tartalékhajóra. Carpenter és Malcolm is a fogát szívta, amikor kiderült, hogy az átszállás egy veszélyes űrséta lesz, áteresztő-kamra hiányában. A két hajó ugyanis közvetlenül nem kapcsolódhatott egymáshoz, nem volt közöttük zsilipelési lehetőség. Egy hosszú kábel mentén kell majd átúszniuk a másik hajó rakterébe, ahonnan egy piciny csapóajtón hatolhatnak majd be a hajótestbe, és mindezt alig 20 mérfölddel a Kármán-vonal, a világűr határa felett, ahol már számottevő a légkör fékező hatása. Az akció veszélyességét növelte, hogy még egyikük sem vett részt korábban űrsétán. Aitana, Malcolm és Carpenter is csak egyszer jártak ezt megelőzően a világűrben, az SSTS-1 küldetésen. Akkor hagyta el először a Földet a második generációs űrsikló, az első típusok továbbfejlesztett változata. Az Atlantis, amely még első generációs volt, 2011. július 21-én repült utoljára. A következő csaknem 10 évben az USA-nak nem volt űrrepülője, és Cape Canaveralon megszűntek az emberes indítások. 2020-ban lőtték fel az első Dragont, és csaknem 20 évig azoknak a fedélzetén utaztak amerikai asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra, amelyet 2030-ban újjáépítettek, és folyamatosan bővítettek, majd jött az Első és a Második Globális Háború és minden megváltozott. Az országot kis híján visszabombázták a kőkorszakba, de az Egyesült Államok erős volt és szinte a hamvaiból támadt fel két éve, amikor O’Brian elnöksége alatt ismét nagyhatalommá vált. A Nellis-1 rohamtempóban épült meg 2040 kora nyara, az első háború vége és 2042 késő tavasza, a második háború között. Mint most, akkor is az ISS-re dokkoltak be, valamint indítottak egy katonai műholdat a Nellis rakteréből. Újoncot a NASA a következő úton, valamikor a következő év elején küldött volna fel, és már építették a Nellis-3-at is. Az Amerikai Egyesült Államok hosszú évek kihagyása után ismét visszatért a világűrbe, miután a Második Globális Háború alatt a következő évre a...

A bejegyzés trackback címe:

https://sphere.blog.hu/api/trackback/id/tr317950884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása